Czemu mam zgagę?

Zgaga pojawia się po bardzo tłustym i dużym posiłku. Wówczas czujemy pieczenie w ustach i słabo nam. Zgaga to palenie w przełyku, kwaśne odbijanie, cofanie treści żołądkowej do przełyku. Zgaga pojawia się czasami, sporadycznie, jest to reakcja na zbytnie wypełnienie żołądka – wówczas nie ma strachu. Jednak zgaga pojawiająca się codziennie, po każdym posiłku, lub w nocy, to oznacza refluks. Wówczas trzeba wybrać się do specjalisty i podjąć stałe leczenie. Sporadyczna zgaga jest objawem niestrawności. Czasami taką zgagę powoduje bardzo mocny stres. Trzeba go unikać, ale nie zawsze jest to możliwe.

 

Zgaga jako objaw refluksu pojawia się, gdy zaburzona jest motoryka przełyku, wytwarza się duża ilość kwasu żołądkowego. Zapalenie przełyku po alkoholu i papierosach także jest popularne. Zgadze sprzyjają alkohol, kawa, herbata, napoje gazowane, czekolada, cytrusy i soki, pomidory, ostre przyprawy tłuste jedzenie, ciasto drożdżowe, orzeszki ziemne. Białe pieczywo także powoduje powstawanie zgagi i nie jest to bynajmniej zalecany pokarm. Lepiej jadać razowe, zdrowe pieczywo z gruboziarnistej mąki niż białe bułeczki.

 

Co robić, aby ograniczyć zgagę?

 

Jeść lekko, unikać pikantnych przypraw, zjadać pięć posiłków dziennie zamiast trzech – takie podejście pozwoli ograniczyć zgagę. Sposobem na zgagę jest spożycie łyżeczki oczyszczonej rozpuszczonej w wodzie. Można też wypić trochę mleka lub zjeść kilka migdałów. Jest to znakomity sposób, aby zgaga zniknęła. Często na zgagę cierpią kobiety w ciąży. Im także zaleca się jadanie migdałów. Kobiety w ciąży mają zgagę związaną ze zmianami hormonalnymi, rosnącym dzieckiem, które uciska na żołądek, co też wpływa na przedostawanie się zawartości żołądka do przełyku. Panie w ciąży powinny unikać kwaśnych oraz ostrych potraw, jeść małe posiłki pięć razy dziennie. To znakomicie pomoże ograniczyć zgagę. Jest to świetny sposób,  bo u pań w ciąży nie zaleca się stosowania leków.

 

Zgaga od czasu do czasu trafia się każdemu, ale warto dbać o siebie, jadać zdrowo i lekko, a wówczas zgaga będzie rzadkim gościem. Na powstawanie zgagi często pracujemy sami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

33 − = 26